Huoltajalle

Väiski on kesäleireistä parhain ja kaunein, mutta erityisesti pienten partiolaisten huoltajia voi mietityttää moni asia. Päivitämme ja keräämme huoltajille tietoa ja vinkkejä tälle sivustolle leiristä ja leirille valmistautumisesta. 

Valmistautuminen leiriin

Väiskiä varten voit alkaa valmistautumaan jo nyt! Leirin etenemistä voit seurata somessa Facebookissa ja Instagramissa @vaiskiept.

Miten Väiskille ilmoittaudutaan? Mitä Väiski maksaa?
Sudenpentujen leirihinta on 120€, seikkailijoiden 130€ ja muille leiri maksaa 180€. Ilmoittautuminen alkaa 1.2. ja päättyy 12.3.2020.
Mitä Väiskillä tehdään?
Leireillä tehdään samantyylisiä asioita kuin partiokokouksissakin eli suoritetaan partio-ohjelmaa. Kesäleireillä ohjelman aktiviteetit ovat myös useimmiten sellaisia, joita ei tavallisen partiokokouksen aikana ehdi tai voi suorittaa. Väiskin ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa ja lisää tietoa päivitetään tälle sivulle pian!

Mitä Väiskillä syödään? Missä ruoka tehdään?
Väiskillä tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Ateriat suunnitellaan maittaviksi, ravintoarvot ja energiatarpeet huomioiden. Kesäleireillä on tärkeää huolehtia nesteytyksestä, ja tarjolla onkin aina vettä tai muuta juotavaa. Lähtökohtaisesti raaka-aineet eivät sisällä yleisimpiä ruoka-aineherkkyyksiä, kuten laktoosia.

Muonituksesta vastaavan tiimimme mielestä erityisruokavalio ei saa olla este Väiskille lähtemiselle. Jokaiselle leiriläiselle tarjotaan hänen ruokavalionsa mukaista ruokaa. Erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat kysytään leirille ilmoittautumisen yhteydessä. Muonitustiimissämme on kosolti omakohtaista kokemusta erilaisista erityisruokavalioista.

Väiskillä ruoka tehdään itse leirikeittiöissä. Leiriläiset pääsevät kokemaan erilaisia kulinaarisia yllätyksiä kekseliäästi teemoitetuissa keittiöissämme. Kaikkia keittiöitä yhdistää partiolaisille ominainen ympäristötietoinen ajattelu: Ruokahävikki minimoidaan ja suosimme terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa.

Missä Väiskillä yövytään?
Väiskillä yövytään lippukunnan mukanaan tuomissa teltoissa. Johtajat nukkuvat lasten telttojen välittömässä läheisyydessä.

Minkä ikäinen lapsi voi osallistua Väiskille?
Kesäleirit on tarkoitettu kaikille partiolaisille, eli kaikki saavat osallistua. Sudenpennuille ja seikkailijoille, eli nuorimmille partiolaisille, Väiski on lyhyempi, vanhemmille osallistujille hieman pidempi.

Väiski on myös suunniteltu ohjelman, ruokailujen ja yöpymisen osalta niin, että kaikki lapset ja nuoret viihtyvät leirillä ja pääsevät tekemään ikäisilleen tarkoitettuja aktiviteetteja.

Alle kouluikäiset lapset voivat osallistua Väiskille vanhempien kanssa perheleiriläisinä.

Mitä jos lapselle tulee koti-ikävä?
Miltei kaikille lapsille tulee jonkinasteinen koti-ikävä etenkin pidemmillä leireillä. Harvemmin kuitenkaan koti-ikävä on niin paha, että se pilaisi koko leirikokemuksen. Koti-ikävä tulee useimmiten iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Tästä syystä voi olla hyvä kokeilla yökyläilyä esimerkiksi sukulaisten tai kaverin luona ennen ensimmäistä leiriä, jolloin ilman vanhempia yöpyminen on jo vähän tutumpi tilanne. Etenkin nuorimpien partiolaisten Väiski suunnitellaan siten, että päivän ohjelma on touhua täynnä, jolloin uni tulee illalla nopeammin ja koti-ikävä ei välttämättä ehdi iskeä ennen nukkumaanmenoa.
Esteettömyys Väiskillä

Leirin esteettömyyteen kiinnitetään huomiota jo leirin suunnitteluvaiheessa ja yritämme huomioida asian mahdollisimman monella leirin osa-alueella.

Jos sinulla tai lapsellasi on jokin sairaus tai erityistarve ja mietit onnistuuko leirille osallistuminen, voit olla jo ennen ilmoittautumista yhteydessä leirin esteettömyysyhdyshenkilöön (tuuli.piiroinen@partio.fi). Yhteydenottosi jälkeen mietitään yhdessä miten leirille osallistuminen parhaiten onnistuisi tai mitä järjestelyitä osallistuminen vaatisi. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Mikä on Helppo tulla -tunnus?

Väiski ottaa käyttöön Suomen partiolaisten Helppo tulla -tunnuksen. Helppo tulla -tunnus on luotu auttamaan partion tapahtumien ja kurssien järjestäjiä tunnistamaan ja huomioimaan erilaisia seikkoja, jotka saattavat hankaloittaa tai estää yhdenvertaisen osallistumisen. Tunnuksen avulla myös osallistujan on helpompi arvioida, onko tapahtuma hänelle saavutettava.

Voiko ottaa leirille henkilökohtaisen avustajan?

Osallistujan henkilökohtaisen avustajan on mahdollista tulla Väiskille avustettavansa kanssa.

Avustajien ilmoittautumisessa sovelletaan samoja ehtoja ja käytäntöjä kuin muidenkin leirille osallistuvien suhteen ja avustajat saavat Väiskistä normaalin leirimaksulaskun. Ilmoittautumisen jälkeen laskun ohjaamiseksi oikeaan osoitteeseen, esimerkiksi avustettavan henkilön kotikunnalle, kannattaa olla yhteydessä elsa.hanninen(a)partio.fi.

Avustajaa tarvitsevan on mahdollisuus peruuttaa osallistumisensa 31.5. asti, jos kunta ei esimerkiksi myönnä avustajaa ja leirille ilmoittautunut ei voi tästä syystä osallistua.

Vinkkejä ensimmäiselle leirille

Ensimmäiseen partioleiriin kannattaa valmistautua kotona lapsen kanssa. Huoltaja voi lukea lapselle vinkkejä ja auttaa lasta esimerkiksi harjoittelemaan makuupussin pakkaamista tai yöpymistä vieraassa paikassa.

Yöpyminen
Ennen ensimmäistä yöleiriä kannattaa kokeilla yökyläilyä ilman vanhempia esimerkiksi sukulaisten tai kaverin luona. Tällöin ilman vanhempia yöpyminen on jo tutumpi kokemus lapselle, joka saattaa helpottaa mahdollista koti-ikävää.
Ruokailu ja omat eväät
Väiskillä tarjotaan ravitsevaa ja maittavaa ruokaa neljä ateriaa päivässä. Omia eväitä ei siis tarvita. Väiskille saa kuitenkin ottaa herkkuja mukaan. Herkkujen määrässä kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja lapsen kanssa on hyvä keskustella siitä, milloin karkkia saa syödä ja miten paljon. Etenkin nuorempien lasten kanssa johtajat pitävät myös huolen herkutteluajoista, eli karkkia saa syödä vain jälkiruoaksi ja silloinkin kohtuullisen määrän. Väiskillä on myös kahvila, mistä voi ostaa makeaa ja suolaista naposteltavaa.
Henkilökohtainen hygienia
Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi mitä oman henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen liittyy. Johtajat toki huolehtivat siitä, että hampaat tulee pestyä, kädet pestään vessareissun jälkeen sekä ennen ruokailua, vaatteet vaihdetaan riittävän usein jne., mutta asiat kannattaa käydä myös etukäteen lapsen kanssa läpi, jotta ne sujuvat helposti myös retkellä. Lisäksi on hyvä muistuttaa siitä, että johtajille saa tulla kertomaan kaikista asioista ja pyytää apua tarvittaessa.
Tiskaaminen
Väiskillä lapset tiskaavat itse omat astiansa, joten käsin tiskaamista kannattaa harjoitella kotona etukäteen.
Varusteet ja pakkaaminen
Toisessa leirikirjeessä, joka julkaistaan kesän alussa, on varustelista tarvittavista tavaroista. Kaikkiin varusteisiin on hyvä kirjoittaa lapsen nimi, jotta ne eivät katoa tai mene sekaisin. Varusteet pakataan rinkkaan tai muuhun reppuun, jota lapsi jaksaa itse kantaa. Olisi hyvä, että lapsella on vain yksi kantamus, jotta kantaminen on helpompaa. Esimerkiksi makuupussi- ja alusta on hyvä kiinnittää rinkkaan.

Ehdottoman tärkeää on se, että varusteet pakataan yhdessä lapsen kanssa! Ei riitä, että lapselle sanoo, missä tavarat ovat vaan lapsen pitää itse olla mukana pakkaamisessa. Muuten lapsi ei löydä varusteitaan rinkasta.

Ennen Väiskiä kannattaa myös käydä lapsen kanssa läpi omien varusteiden toimintaa: esim. miten makuupussi pakataan säilytyspussiin, miten se kiinnitetään rinkkaan tai miten taskulampun paristot vaihdetaan.