Huoltajalle

Väiski on kesäleireistä parhain ja kaunein, mutta erityisesti pienten partiolaisten huoltajia voi mietityttää moni asia. Päivitämme ja keräämme huoltajille tietoa ja vinkkejä tälle sivustolle leiristä ja leirille valmistautumisesta. 

Valmistautuminen leiriin

Väiskiä varten voit alkaa valmistautumaan jo nyt! Leirin etenemistä voit seurata somessa Facebookissa ja Instagramissa @vaiskiept.

Miten Väiskille ilmoittaudutaan? Mitä Väiski maksaa?
Ilmoittautumisohjeet ja hinnat päivitetään myöhemmin. Ilmoittautuminen alkaa 1.2. ja päättyy 12.3.2020.

Mitä Väiskillä tehdään?
Leireillä tehdään samantyylisiä asioita kuin partiokokouksissakin eli suoritetaan partio-ohjelmaa. Kesäleireillä ohjelman aktiviteetit ovat myös useimmiten sellaisia, joita ei tavallisen partiokokouksen aikana ehdi tai voi suorittaa. Väiskin ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa ja lisää tietoa päivitetään tälle sivulle pian!

Mitä Väiskillä syödään? Missä ruoat tehdään?
Väiskillä tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. 

Retkien ruokahygienia (käsihygienia, kylmäsäilytys jne.) sekä itse rakennetun leirikeittiön turvallisuus ovat aina yksi tarkimmin suunnitteluista asioista leireillä.

Väiskin ruoat suunnitellaan siten, että niistä saadaan tarvittavat ravintoaineet ja riittävästi energiaa. Vettä tai muuta juotavaa on aina tarjolla. Väiskillä tarjotaan myös mahdollisiin erityisruokavalioihin sopivaa ruokaa. Erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat kysytään leirille ilmoittautumisen yhteydessä.

Väiskillä tarjotaan monipuolista ja ravitsevaa ruokaa ja lapsille ei tarvitse pakata eväitä mukaan. Perinteisesti on kuitenkin tapana, että lapset saavat ottaa herkkuja mukaan leireille. Herkuissa ei ole mitään rajoitusta, mutta omaa järkeä kannattaa käyttää. Etenkin nuorempien lasten kanssa johtajat pitävät myös huolen herkutteluajoista, eli karkkia saa syödä vain jälkiruoaksi ja silloinkin kohtuullisen määrän. Väiskillä on myös kahvila, mistä voi ostaa leirin aikana herkkuja ja muuta naposteltavaa.

Missä Väiskillä yövytään?
Väiskillä yövytään lippukunnan mukanaan tuomissa teltoissa. Johtajat nukkuvat lasten telttojen välittömässä läheisyydessä.

Minkä ikäinen lapsi voi osallistua Väiskille?
Kesäleirit on tarkoitettu kaikille partiolaisille, eli kaikki saavat osallistua. Sudenpennuille ja seikkailijoille, eli nuorimmille partiolaisille, Väiski on lyhyempi, vanhemmille osallistujille hieman pidempi. 

Väiski on myös suunniteltu ohjelman, ruokailujen ja yöpymisen osalta niin, että kaikki lapset ja nuoret viihtyvät leirillä ja pääsevät tekemään ikäisilleen tarkoitettuja aktiviteetteja.

Alle kouluikäiset lapset voivat osallistua Väiskille vanhempien kanssa perheleiriläisinä.

Mitä jos lapselle tulee koti-ikävä?
Miltei kaikille lapsille tulee jonkinasteinen koti-ikävä etenkin pidemmillä leireillä. Harvemmin kuitenkaan koti-ikävä on niin paha, että se pilaisi koko leirikokemuksen. Koti-ikävä tulee useimmiten iltaisin juuri ennen nukkamaanmenoa. Tästä syystä voi olla hyvä kokeilla yökyläilyä esimerkiksi sukulaisten tai kaverin luona ennen ensimmäistä leiriä, jolloin ilman vanhempia yöpyminen on jo vähän tutumpi tilanne. Etenkin nuorimpien partiolaisten Väiski suunnitellaan siten, että päivän ohjelma on touhua täynnä, jolloin uni tulee illalla nopeammin ja koti-ikävä ei välttämättä ehdi iskeä ennen nukkumaanmenoa.

Vinkkejä ensimmäiselle leirille

Yöpyminen
Ennen ensimmäistä yöleiriä kannattaa kokeilla yökyläilyä ilman vanhempia esimerkiksi sukulaisten tai kaverin luona. Tällöin ilman vanhempia yöpyminen on jo tutumpi kokemus lapselle, ja se saattaa helpottaa koti-ikävää.

Ruokailu ja omat eväät 
Väiskillä tarjotaan ravitsevaa ja maittavaa ruokaa neljä ateriaa päivässä. Omia eväitä ei siis tarvita. Väiskille saa kuitenkin ottaa herkkuja mukaan. Herkkujen määrässä kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja lapsen kanssa on hyvä keskustella siitä, milloin karkkia saa syödä ja miten paljon. Väiskillä on myös kahvila, mistä voi ostaa makeaa ja suolaista naposteltavaa.

Henkilökohtainen hygienia 
Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi mitä oman henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen liittyy. Johtajat toki huolehtivat siitä, että hampaat tulee pestyä, kädet pestään vessareissun jälkeen sekä ennen ruokailua, vaatteet vaihdetaan riittävän usein jne., mutta asiat kannattaa käydä myös etukäteen lapsen kanssa läpi, jotta ne sujuvat helposti myös retkellä. Lisäksi on hyvä muistuttaa siitä, että johtajille saa tulla kertomaan kaikista asioista ja pyytää apua tarvittaessa.

Tiskaaminen 
Väiskillä lapset tiskaavat itse omat astiansa, joten käsin tiskaamista kannattaa harjoitella kotona etukäteen.

Varusteet ja pakkaaminen 
Toisessa leirikirjeessä, mikä julkaistaan kesän alussa, on varustelista tarvittavista tavaroista. Kaikkiin varusteisiin on hyvä kirjoittaa lapsen nimi, jotta ne eivät katoa tai mene sekaisin. Varusteet pakataan rinkkaan tai muuhun reppuun, jota lapsi jaksaa itse kantaa. Olisi hyvä, että lapsella on vain yksi kantamus, jotta kantaminen on helpompaa eli esimerkiksi makuupussi- ja alusta on hyvä kiinnittää rinkkaan.

Ehdottoman tärkeää on se, että varusteet pakataan yhdessä lapsen kanssa! Ei riitä, että lapselle sanoo, missä tavarat ovat vaan lapsen pitää itse olla mukana pakkaamisessa, sillä muuten lapsi ei löydä varusteitaan rinkasta.

Ennen Väiskiä kannattaa käydä myös lapsen kanssa läpi omien varusteiden toimintaa: esim. miten makuupussi pakataan säilytyspussiin, miten se kiinnitetään rinkkaan tai miten taskulampun paristot vaihdetaan.